Αρχική » Uncategorized » Ομάδα Αλληλεγγύης [Πρακτικά 1 – 18/01/2014]

Ομάδα Αλληλεγγύης [Πρακτικά 1 – 18/01/2014]

Ομάδα Αλληλεγγύης [Πρακτικά 1 – 18/01/2014]

–  Η πρώτη μας συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18/01/2014 και συμμετείχαν 16 άτομα.

–  Κατ’ αρχήν  οι κατευθύνσεις δράσης αποφασίσθηκε να στοχεύσουν προς δύο πυλώνες ενδιαφέροντος:

 1. τις ανάγκες των ίδιων των μελών της λέσχης Φιλίας, και
 2. τις ευρύτερες κοινωνικές ανάγκες.

–  Προτάσεις προτεραιότητας:

 • Κάλεσμα εθελοντικής προσφοράς εργασίας με γνώμονα την επιμέρους επαγγελματική ειδίκευση –ή άλλη ενασχόληση- των μελών της λέσχης. Παράδειγμα: θα μας ήταν πολύτιμη η συμβουλευτική παρουσία δικηγόρου, είτε για τις επιλογές οργάνωσης της λέσχης, είτε για τη νομική κάλυψη των επιλογών αλληλεγγύης ή άλλων διοργανώσεων.
 • Τοποθέτηση ατόμων ως υπεύθυνα άμεσης καταγραφής ανταπόκρισης σε οποιοδήποτε κάλεσμα ανάγκης, είτε των ίδιων των μελών, είτε εκτός. Ο οποιοσδήποτε μπορεί ανά πάσα στιγμή να απευθυνθεί σε όποιο από αυτά τα άτομα αισθάνεται οικειότητα και άνεση, είτε για δική του ανάγκη, είτε άλλου μέλους που υπέπεσε στην αντίληψή του, είτε για χρεία του ευρύτερου κοινωνικού περίγυρου που κίνησε το ενδιαφέρον του. Τα άτομα είναι:
 1. Κωνσταντινίδη Αγλαΐα
 2. Τσελεπή Πέγκυ
 3. Δούλφης Γιάννης
 4. Λαμπίρης Χρίστος
 5. Μάτσα Έφη
 • Η προετοιμασία και αυτοοργάνωση της λέσχης μας για την αντιμετώπιση των επερχόμενων πλειστηριασμών σπιτιών των μελών ή του περίγυρού τους. Ήδη κινήθηκε –και η στόχευση είναι να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο- η διαδικασία προσέγγισης μελών μας με ανάλογες οργανώσεις -όπως «πλειστηριασμοί stop» κ.ά.- για την πληρέστερη ενημέρωσή μας και  αποτελεσματικότερη δράση μας.

–  Μεσοπρόθεσμες προτάσεις:

 • Η προσέγγιση τριών άμεσων στόχων προσφοράς μας, όπως το «Ορφανοτροφείο Καλλιθέας», το «Άσυλο Ανιάτων Κυψέλης» και οι «Γυναικείες Φυλακές Θήβας». Τα παραπάνω ιδρύματα -όπως καταγράφηκε- έχουν μεγάλη ανάγκη υλικών αγαθών καθ’ ότι έχουν μείνει «ορφανά» από το Κράτος, αλλά είναι απαραίτητη και η προσωπική παρουσία-εργασία εθελοντών για να φέρουν σε πέρας το έργο τους. Έχουν ορισθεί συγκεκριμένα άτομα, που θα έρθουν σε επαφή με την κάθε περίπτωση χωριστά, για να καταγραφούν και κωδικοποιηθούν οι προαναφερόμενες ανάγκες, ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί στην προσφορά μας.
 • Η οργανωμένη συλλογή ειδών, όπως φάρμακα, τρόφιμα, ρούχα, θα μελετηθεί διεξοδικά ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση για τις επιμέρους ανάγκες, που θα καταγραφούν.
 • Παράλληλα, προτάθηκε και υπογραμμίστηκε η σημαντικότητα της συλλογής υπογραφών διαμαρτυρίας σε διάφορα θέματα, ώστε και οι πολίτες να συμμετέχουν, να δραστηριοποιούνται και να συσπειρώνονται γύρω από τους διάφορους κοινωνικούς ακτιβισμούς, αλλά και οι ιθύνοντες να οχλούνται.

–  Σημαντικό είναι, να είναι συνεχής και συνεπής η προσφορά μας σε όποιον τομέα στοχεύσουμε, χωρίς να εξαντλούμαστε σωματικά, ψυχικά ή σε υλικούς πόρους. Πέραν των υλικών αγαθών μπορούμε να προσφέρουμε την στήριξή μας με την ίδια μας την παρουσία, με διάφορους τρόπους που θα προταθούν εν καιρώ.

–  Η συγκέντρωση τελέστηκε και ολοκληρώθηκε σε ζεστό και φιλικό κλίμα. Ο διάλογος αναμεταξύ μας είχε έντονα δείγματα έγνοιας για τον συνάνθρωπο και προσμονής για δημιουργική και αποτελεσματική δράση.

–  Η επόμενη συνάντησή μας ορίσθηκε για τις 28/01/2014, ημέρα Τρίτη, στις 19:00 μμ. στο σπίτι της Πέγκυς Τσελεπή.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s