Αρχική » Uncategorized » Ομάδα Αλληλεγγύης [Πρακτικά 3 – 04/02/2014]

Ομάδα Αλληλεγγύης [Πρακτικά 3 – 04/02/2014]

Ομάδα Αλληλεγγύης, Πρακτικά 3  –  04/02/2014

◊  Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο σπίτι της Πέγκυς Τσελεπή και συμμετείχαν 10 φίλοι.

◊   «Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο» Καλλιθέας:

  • Με δεδομένο την αρχική μας επαφή με το ίδρυμα ανταποκριθήκαμε στην παραίνεσή τους για υλική προσφορά -παραδώσαμε επαρκή ποσότητα κρέατος- και ταυτόχρονα διερευνήσαμε από κοινού το εύρος και το βάθος της εθελοντικής μας παρουσίας, τόσο σε ατομική όσο και σε ομαδική εργασία. Η επικοινωνία μας με τους υπεύθυνους του Ιδρύματος ήταν ανθρώπινα ζεστή και εποικοδομητική θέτοντας θεμέλια για μια μελλοντική λειτουργική συνεργασία. Οι ανάγκες τους, πέραν των υλικών -στις οποίες ανταποκρίθηκαν μέχρι τώρα μόνο ιδιώτες-, είναι πρώτιστα σε ανθρώπινη παρουσία, τόσο σε τεχνικό επίπεδο (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κηπουροί κ.λπ.), όσο και σε ψυχαγωγικό. Αποφασίσαμε, λοιπόν, σε πρώτο στάδιο, μια ομάδα από τη λέσχη μας να δημιουργήσει και να οργανώσει ένα δρώμενο για παιδιά με βάση κάποιο διαδραστικό παραμύθι. Αυτό θα βοηθήσει πρώτιστα εμάς για να αποκτήσουμε την ανάλογη εμπειρία με βάση τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου ιδρύματος και έπειτα ν’ αφήσουμε το πρώτο μας κοινωνικό στίγμα. Θα ακολουθήσουν και άλλα δρώμενα με βάση το βηματισμό, που θα επιλέξουμε.
  • Στο ίδρυμα φιλοξενούνται 25 παιδάκια από 2 ½ έως 5 ½ ετών ταλαιπωρημένων οικογενειών (από ναρκωτικά κ.ά.). Η παρουσία του Κράτους είναι ανύπαρκτη και οι διάφοροι φορείς απόντες για διάφορους γραφειοκρατικούς λόγους. Τον τελευταίο χρόνο ακόμα και οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα είναι απλήρωτοι, όμως παραμένουν προσηλωμένοι στο λειτούργημά τους, όπως έκαναν πάντα. Έτσι, η υλική προσφορά μας προς τα παιδιά βρήκε θερμή ανταπόκριση με μορφή ευχαριστιών προς όλα τα μέλη της Λέσχης μας, και την κατάθεση επιθυμίας από μέρους του ιδρύματος για επιμήκυνση της συνεργασίας μας και σε ευρύτερους τομείς.
  • Η ιστοσελίδα γνωριμίας με το ίδρυμα είναι: http://www.pen-kallithea.gr/

◊   «Άσυλο Ανιάτων» Κυψέλης:

  • Σήμερα στο Άσυλο Ανιάτων έχουν απομείνει 170 ασθενείς και αντίστοιχα 100 άτομα προσωπικό, ενώ έχουν κλείσει ήδη τρεις πτέρυγες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δεχτούν νέα αιτήματα εισαγωγής, αλλά και οι εργαζόμενοι να μένουν για μήνες απλήρωτοι. Οι υλικές τους ανάγκες εξειδικεύονται σε πάνες, νυχτικιές, κάλτσες και υποσέντονα στα οποία ανταποκρίνονται και πάλι ιδιώτες.
  • Οι υπεύθυνοι του ιδρύματος μας υποδέχθηκαν με απροσποίητη ευγένεια, προσήνεια και χαμόγελο. Μας υπογράμμισαν, πως πρώτιστη ανάγκη αυτών των ανθρώπων είναι η συντροφιά! Οι περισσότεροι από αυτούς μπαίνουν στο Άσυλο νέοι και γνωρίζουν ότι δεν θα ξαναβγούν ποτέ! Αρκετοί είναι εγκαταλειμμένοι και ξεχασμένοι από τις οικογένειές τους, ενώ η φύση της ασθένειάς τους τούς κάνει ανήμπορους ακόμα και για να φάνε. Έτσι, η προσωπική παρουσία αποτελεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο βάλσαμο στην ψυχή τους.
  • Ήδη σχηματίσαμε πιλοτικά μια ομάδα εθελοντών φίλων μας, που θα επισκεφθεί το ίδρυμα και θα έρθει σε διαρκή επαφή με τους τρόφιμους-ασθενείς. Η πρόθεσή μας είναι να προσφέρουμε είτε συντροφιά (συνομιλία, ανάγνωση κειμένων κ.ά.), είτε συμβολή σε πρακτικότερους τομείς (όπως το τάισμά τους κ.ά.). Επιπρόσθετα, σχεδιάζουμε την οργάνωση και άλλων πρωτοβουλιών ψυχαγωγίας (όπως βραδιές μουσικής, ποίησης, θεατρικής ανάγνωσης κ.ά.) εκ μέρους της Λέσχης μας.
  • Η ιστοσελίδα γνωριμίας με το ίδρυμα είναι: http://www.asylonaniaton.gr

◊   «Γυναικείες Φυλακές» Ελαιώνα, Θήβας:

  • Ήρθαμε σε επαφή με τους υπεύθυνους της εθελοντικής κίνησης βοήθειας των τρόφιμων των γυναικείων φυλακών. Οι μαρτυρίες τους είναι συγκλονιστικές: αυτά τα «σωφρονιστικά ιδρύματα» -όπως θέλει να τα αποκαλεί το επίσημο Κράτος- δεν είναι τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από… επίσημα αναγνωρισμένους σκουπιδοτενεκέδες ψυχών! Οι τρόφιμες -μαζί με τα παιδιά τους!- εγκαταλείπονται και εθίζονται για χρόνια σε ένα βάρβαρα διαρρυθμισμένο σύστημα αξιών. Μέσα σ’ αυτό το απάνθρωπο εχθρικό περιβάλλον προσπαθούν να επιβιώσουν με αντίπαλο τον Κρατικό Μηχανισμό και με μόνο σύμμαχο την εθελοντική συμμετοχή των ευαισθητοποιημένων πολιτών.    Τα υλικά είναι ελάχιστα και η έξωθεν ανθρώπινη παρουσία δύσκολη λόγω της τοποθεσίας –μακριά από την Αθήνα- αλλά και λόγω της ιδιαιτερότητας του αντικειμένου (βλ. ασφάλεια). Η ψυχαγωγία και πρωτίστως η μόρφωση  επαφίονται στις πρωτοβουλίες και προσωπικές προσπάθειες εθελοντών πολιτών ή συλλογικών φορέων τοπικού χαρακτήρα.
  • Παραδόθηκαν τα υλικά που συγκεντρώσαμε μέχρι τώρα και διερευνάται η περαιτέρω ανάμιξή μας στις εθελοντικές πρωτοβουλίες προσφοράς και στήριξης των φυλακισμένων γυναικών και των παιδιών τους.
  • Η ιστοσελίδα γνωριμίας με την εθελοντική κίνηση βοήθειας των φυλακισμένων είναι: http://xeblogarisma.blogspot.gr/

◊   Απ’ την μέχρι τώρα ενασχόλησή μας ως Λέσχης φίλων γίνεται πλέον ευδιάκριτο, ότι η εξωστρέφεια των πρωτοβουλιών, που επιλέξαμε, μας δένει ως ομάδα φίλων, ενδυναμώνει το κοινωνικο-πολιτικό μας στίγμα, σφυρηλατεί τις αντοχές μας, διευρύνει τους ορίζοντες της σκέψης μας και ωριμάζει τον προβληματισμό μας. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τις εθελοντικές μας κινήσεις πλάθουν τα κοινά μας χαρακτηριστικά και λειαίνουν τις αντιθέσεις μας, με αποτέλεσμα να οικοδομούνται νέες ιδέες. Κι αν ακόμα δεν έχουμε τα υλικά μέσα, έχουμε όμως μια πάλλουσα καρδιά, μια ανοιχτή αγκαλιά κι ένα ζεστό χαμόγελο για να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας.

◊   Η επόμενη συνάντησή μας ορίσθηκε για τις 15/02/2014, ημέρα Σάββατο, στις 13:00 μ.μ. στο σπίτι της Πέγκυς Τσελεπή.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s